Hem  ·  Manus  ·  Vi  ·  Böcker  ·  Köp  ·  Vänner

Lisa Gidlöf    ·    Charlotta Jonasson    ·    Abdellatif Laâbi    ·    Arne Melberg    ·    Jonas Gren    ·    Olof Lagercrantz    ·    Eva Neander    ·    Anna Bark Persson    ·    Lina Österman   ·    Alexandra Politidis Palm   ·    Ny poesi   ·    Sara Krondahl   ·    Maurice Maeterlinck   ·    Åsa Ericsdotter

genomvandra detta hus,
gå rummen
täck dig med tecken: benen, armarna
tyd väggarna som vittrar
en bråkdel hinns med,
orden spricker med tiden
hålrummen vidgas

Dereliker vindlar sig genom mörka och föränderliga rum. En diktsamling om kommunikationens och minnets begränsningar, om tomrummen inom om oss och mellan oss men också om kraften i orden och tecknen.

Charlotta Jonasson är född 1983 och bosatt i Enköping. Hon debuterade med romanen Varia 2015, följt av diktsamlingarna Dans makaber 2019 och Norn 2021. Med Dereliker tar hennes författarskap ett nytt grepp. Här med ett efterord av Liv Gingnell, som presenterar Jonassons författarskap.

Omslag Dereliker


orden allt stelare, imman ur gapen
er spegelbild skarpare än min:
mina nyss så spinnande fingrar
med isen stelnad över naglarna
vems händer,
av isen behandskad
har jag klor som ni

Norn är en berättelse om att tillfriskna från långvarig psykisk ohälsa, en väg som går genom kamp och återfall in i det okända, skildrad med vävning och vävnad, trådar och träd, ben och bark. Norn, Jonassons andra diktsamling, tar vid där hennes första diktsamling, Dans makaber, slutade.

Omslag Norn


När blickar bränner
sveder huden, hyvlar celler
När tystnad rinner
och halsen vägrar forma ljud

Dans makaber var hennes första diktsamling. Den behandlar långvarig psykisk ohälsa, med vildhet och vemod skildrat genom en bildvärld av ben, skog och vatten.

Omslag Dans makaber


Där i stjärnlösa djupen
singlar bitar, purpurstycken
lungor sprängda av trycket

Omslagsbild Dereliker, stort format.
Omslagsbild Dans makaber, stort format.
Omslagsbild Norn, stort format.
Pressbild (1), fotograf Angelica Klang.
Pressbild (2), fotograf Angelica Klang.