Hem  ·  Manus  ·  Vi  ·  Böcker  ·  Köp  ·  Vänner

Lisa Gidlöf    ·    Charlotta Jonasson    ·    Abdellatif Laâbi    ·    Arne Melberg    ·    Jonas Gren    ·    Olof Lagercrantz    ·    Eva Neander    ·    Anna Bark Persson    ·    Lina Österman   ·    Alexandra Politidis Palm   ·    Ny poesi   ·    Sara Krondahl   ·    Maurice Maeterlinck   ·    Åsa Ericsdotter


Eva Neander (1921–1950) var en av de där unga författarna som redan är någonting men också är på väg att bli mer, ett av fyrtiotalets stora litterära löften. Sedan dog hon, alldeles för ung men fortfarande med så mycket bakom sig. Född i Jukkasjärvi växte hon upp i Härnösand och Borås. Hon försökte sig på en kort misslyckad sejour som student i Uppsala innan hon började skriva för olika västsvenska tidningar. Hon debuterade med romanen Dimman 1946, och producerade sedan ytterligare en roman, en novellsamling och en diktsamling innan hon dog bara ett par år senare.

I Död idyll & andra dikter: Samlad lyrik har vi fört samman dikterna från samlingen Död idyll, från den postuma Lilla bror och lilla syster samt dikter som aldrig tidigare publicerats i bokformat, som vi har grävt fram ur arkiven och de tidningar som Neander skrev för på fyrtiotalet. På senare år har fler åter hittat Neander, och hennes prosa har blivit återutgiven. Det är dags att återupptäcka även hennes poesi.

Med efterord av Staffan Söderblom.

Vänskap i flickrumssoffa —
man biktar naket sin själ
tål kanske ändå varandra
inte särdeles väl

får ej nån plats i ledet
tvingas hän mot varann
av bojor dem äckel och olust
ej ens förkväva kan

Omslag Död idyll & andra dikter

Eva Neander, fotografi.
Omslagsbild, stort format.